A patikai piac összefüggései – elemzés a hazai patikai piacról és a mögöttes gazdasági szereplőkről (pdf, 898 kb)

A gyógyszer-kereskedelem sajátos helyzetet tölt be a jóléti államok piacgazdaságaiban. Össze kell egyeztetni egymásnak ellentmondó követelményeket, azt, hogy a gyógyszer- kereskedelem piaci tevékenység, nyereséges vállalkozás legyen és eleget tegyen ellátási felelősségének is.
A privatizációval párhuzamosan hazánkban is lehetőség nyílt a magán tulajdonú patikák megnyitására, kezdetben erős szakmai kontroll mellett, amely kifejezetten arra törekedett, a gyógyszertárak szakmai és gazdasági vezetése a gyógyszerész szakma kezében legyen, biztosítva ezzel a gyógyszerellátás magas színvonalát.

A gyógyszerkereskedelem kétezres évek eleji liberalizálásával azonban a korábban szigorú szabályozás enyhült, megjelentek a kifejezetten üzleti alapon szerveződő patikaláncok, míg az addig egyedül tevékenykedő patikák közül sokan közös értékesítési és beszerzési láncokba tömörödtek.

A Gyopárosi Kábeltelevízió Építő és Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság K+F projektje keretében egyedi módon, alulról felfelé, az egyes forgalmazók adatainak és kapcsolatainak komplex összegzéséből felépítette a hazai patika piac modelljét a 2014-től 2017-ig tartó időszakra vonatkozóan. Elemzésünk az így létrejövő adatbázis vizsgálatából származó ismereteket mutatja be.

Tanulmány címe magyarul: A patikai piac összefüggései – elemzés a hazai patikai piacról és a mögöttes gazdasági szereplőkről
Tanulmány címe angolul: Relationships of the pharmacy market – analysis of the domestic pharmacy market and the underlying economic actors
Megjelenés dátuma: 2019.12.30
Szerzők: Kővári Tamás, Szabó Adrienn, Szántó József